Slotplein 18
2902 HP CAPELLE AAN DEN IJSSEL
Openingstijden
Ma: | 12:00 tot 18:00 uur |
Di: | 10:00 tot 18:00 uur |
Wo: | 10:00 tot 18:00 uur |
Do: | 10:00 tot 18:00 uur |
Vr: | 10:00 tot 18:00 uur |
Za: | 09:00 tot 18:00 uur |
Zo: | Gesloten! |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
Het Latijnse woord voor suiker is Saccharum. “Rum” is hiervan afgeleid en dat is niet voor niets. De sterke drank wordt namelijk bereid uit de bijproducten van suikerriet of suikersiroop, beter bekend als melasse. Rum kunt u mixen, puur drinken, u kunt ermee koken en in sommige landen wordt rum gebruikt als grondstof voor zoetwaren- en voedingsmiddelen. Er zijn verschillende soorten rum en ruim 40 landen van herkomst, waaronder Nederland. Dit alles maakt dat rum één van de bekendste en meest veelzijdige sterke drank ter wereld is.
Overal ter wereld wordt rum gedistilleerd. Vooral in gebieden waar suikerriet groeit, is de drank extra populair, zoals in Brazilië waar waarschijnlijk de oorsprong ligt van rum. Kolonisten plantten daar suikerriet aan en dit verspreidde zich over andere landen in het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika. De slaven van grote suikerrietplantages ontdekten dat ze de resten die overbleven tijdens het productieproces van suiker (melasse), met toevoeging van water en gist, konden laten fermenteren tot een alcoholische drank. Na distillatie hiervan blijft een heldere, sterke vloeistof over, wat minimaal één jaar moet rijpen. In tropische landen gaat het rijpingsproces vaak iets sneller. Meestal wordt de drank rond een alcoholpercentage van 40% gebotteld. Tegenwoordig wordt rum ook in andere delen van de wereld geproduceerd, zoals in Azië en Europa.
Een schip met de grootste hoeveelheid rum ooit vertrok vanuit het Caribisch gebied, maar kwam nooit aan op haar bestemming. Verhalen gingen rond over het mythische zeemonster "Kraken" die het schip met bemanning zou hebben verslonden. Ooggetuigen schetsen een gruwelijk beeld en er zou zelfs bewijs zijn gevonden. Vaten met spiced rum werden gevonden en vernoemd naar "Kraken", uit respect voor de onverslaanbare kracht en macht van het zeemonster. Kraken Rum bevat 13 geheime en zeer exotische specerijen, waaronder kaneel, gember en kruidnagel.
Afhankelijk van de herkomst van de rum is de drank onder te verdelen in 3 verschillende stijlen:
De 8 Years Old El Dorado rum is een "blend" van verschillende rums, gedistilleerd door Demerara Distillers in Guyana. Al deze rums zijn minimaal acht jaar gerijpt. Wat deze rum tevens bijzonder maakt is de toevoeging van de uiterst schaarse PM-rum (gedistilleerd op de "dubbele" houten "Pot Still" van Demerara welke oorspronkelijk bij de PORT MOURANT suikerplantage stond.
Havana Club is wereldwijd marktleider in authentieke cubaanse rum en wordt al sinds 1878 gemaakt volgens het oorspronkelijke recept van de Meastros Roneros. Havana Club wordt gemaakt in Santa Cruz del Norte, Cuba en is sinds de dagen van de Cubaanse Revolutie eigendom van de Cubaanse overheid. Cubaanse grondstoffen en natuurlijke rijping zorgen ervoor dat Havana Club de perfecte basis is voor cocktails als de Mojito en Cuba libre.
Bij rum is het niet verplicht om de jongste leeftijd van de blend te vermelden op het etiket, zoals bij whisky wel het geval is. De leeftijdsaanduiding op een fles rum kan bijna nooit worden aangegeven doordat er vaak gebruik is gemaakt van het solera-systeem. Qua leeftijd is rum onder te verdelen in 3 categorieën:
Rum heeft een minimaal alcoholpercentage van 37,5% en is onder te verdelen in 3 categorieën:
Ingrediënten:
• 1 tl rietsuiker
• 1 takje munt
• 4 partjes limoen
• ijsblokjes
• 40 ml Old Captain Rum wit
• 7 Up of Sprite
Bereidingswijze:
Doe de rietsuiker met een aantal muntblaadjes in een tumbler en kneus de bladeren. Doe de partjes limoen erbij en druk deze een beetje uit. Roer het geheel door elkaar en schenk het over in een longdrinkglas. Voeg de rum toe met wat ijsblokjes en vul het geheel aan met 7 Up of Sprite. Roer goed door. Garneren met een schijfje limoen.
Ingrediënten:
• ijsblokjes
• 4 cl Estaro rum wit
• 2 cl limoensap
• 1 tl rietsuikersiroop
• crushed ice
• limoenschil
Bereidingswijze:
Doe de ijsblokjes, de rum, het limoensap en rietsuikersiroop in een shaker. Shake goed door. Giet de gezeefde mix in een cocktailglas dat voor de helft gevuld is met crushed ice. Garneren met een limoenschil.